Kısa cevap: MSÜ sınavı için sağlık şartları görme 20/20 işitme kaybı yok kalp hastalığı yok astım yok bulaşıcı hastalık yok fiziksel yeterlilik testi tamamlanmış ve sağlık raporu 6 ay geçerli olmalı.
MSÜ Harp Okulları ve Astsubay MYO adayları "Sağlık Şartları" hakkında bilgi almak isteyen öğrenciler.
MSÜ Sınavı için Sağlık Şartları
Millî Savunma Üniversitesi (MSÜ) Askerî Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (MSÜ Sınavı) başvurusu yapan adayların Sağlık Raporu (SR) ile ilgili belirli kriterleri yerine getirmeleri zorunludur. Bu şartlar, adayların eğitim süresince ve askeri hizmetleri boyunca fiziksel ve zihinsel olarak yeterli durumda olmalarını garanti eder.
MSÜ sınavına başvuruda bulunacak adayların sağlıklı olmasını sağlamak amacıyla aşağıdaki sağlık şartları uygulanır:
- Görme ve Dinleme: En az 20/20 görme keskinliği, işitme kaybı yoktur.
- Kardiyovasküler Durum: Kalp hastalığı, anjina, kalp ritim bozuklukları yoktur.
- İnsolasyonluk ve Solunum Sistemi: Astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi solunum bozuklukları bulunmamalıdır.
- Enfeksiyon Hastalıkları: Aktif enfeksiyon, bulaşıcı hastalık (HBV, HCV, HIV, TB) yoktur.
- Güncel Tıbbi Muayene: Sağlık raporu, adayın sınav tarihinden itibaren en az 6 ay geçerlidir.
- Kimyasal ve Nörolojik Durum: Sürücü belgesi yok, baş dönmesi, bilinç kaybı gibi nörolojik sorun yoktur.
- Fiziksel Yeterlilik: Fiziki Yeterlilik Testi (FYT) başarıyla tamamlanmış olmalıdır.
Sağlık raporu, Millî Savunma Bakanlığı ve ÖSYM tarafından düzenlenen Sağlık Raporu (SR) formunda sunulmalıdır. Eksik veya geçersiz rapor, adayın başvurusunun reddedilmesine neden olur.
MSÜ sınavı için sağlık şartlarını sağlamak, adayların sınav sürecinde ve ilerleyen eğitim yıllarında karşılaşabilecekleri fiziksel zorluklara karşı dayanıklı olmasını sağlar. 9. sınıf öğrencileri için ise erken dönemde derslerine dikkat etmeleri, aktif spor aktivitelerine katılmaları ve disiplinli bir yaşam tarzı benimsemeleri, gelecekteki sağlık ve performans açısından faydalı olacaktır.